Zuidoost volop bezig met energietransitie, ook met Fonds Nieuwe Doen Groningen

Zuidoost volop bezig met energietransitie, ook met Fonds Nieuwe Doen Groningen

09-07-2018

Ondernemers op Zuidoost en ZO zijn volop bezig om concrete stappen te zetten voor energiebesparing en naar het gebruik van duurzame energie. Ze kunnen daarbij gebruikmaken van een groot aantal regelingen en financieringsmogelijkheden. Een van de nieuwste regelingen is Fonds Nieuwe Doen Groningen. Dit Fonds, opgericht door de provincie Groningen, verstrekt leningen tot maximaal 1 miljoen euro aan bedrijven en instellingen onder meer voor energiebesparing en duurzame energieopwekking. Het Fonds Nieuwe Doen organiseerde in samenwerking met ZO een infobijeenkomst op donderdag 5 juli bij Roossien Hoogwerktechniek.

Fondsmanager Geerten Eijkelenboom: “Het Fonds Nieuwe Doen Groningen heeft inmiddels al zo’n 50 energieleningen verstrekt, van klein tot groot. Een groot project is bijvoorbeeld de lening voor een groot industrieel bedrijf in de provincie, waarmee zo’n miljoen kuub gas bespaard wordt op jaarbasis. Maar het gaat ook om kleinere investeringen, voor een warmtepomp en zonnepanelen bij een MKB bedrijf bijvoorbeeld.”

ZO alle mogelijkheden aan elkaar koppelen

Op 5 juli organiseerde het Fonds Nieuwe Doen samen met bedrijvenvereniging Zuidoost bij gastheer Roossien Hoogwerktechniek een speciale energiebijeenkomst voor ondernemers. Harry Marissen, voorzitter van ZO: “Tijdens deze bijeenkomst is een heel scala aan regelingen toegelicht waar ondernemers hun voordeel mee kunnen doen. Het Fonds Nieuwe Doen, dat leningen verstrekt leningen voor energieprojecten, SNN die subsidies beschikbaar heeft voor innovaties en de gemeente die ook subsidieregelingen heeft voor energietransitie. Daarbij kan ZO vanuit het Fonds Ondernemend Groningen ook samenwerkingsprojecten van ondernemers financieel ondersteunen. Door dat allemaal aan elkaar te koppelen, zijn er veel meer dingen mogelijk.” Dat blijkt in de praktijk al op Zuidoost. “Hier lopen diverse projecten op het gebied van duurzame energie en energiebesparing. Zoals het samenwerkingsverband van ondernemers aan de Wasaweg om zonne-energie te delen en de plannen voor Driebond om bedrijven van het gas te halen.”

Duurzaamheid en geld verdienen gaan hand in hand

Dat er bij ondernemers steeds meer belangstelling is om te investeren in duurzaamheid, beaamt Geerten Eijkelenboom, fondsmanager van Nieuwe Doen. “Het wordt voor ondernemers ook steeds aantrekkelijker om te investeren in energiebesparing en duurzame energie. Het rendement wordt steeds hoger, de terugverdientijden steeds korter en ook het overheidsbeleid maakt dat investeren in energietransitie steeds meer loont. Duurzaamheid en geld verdienen gaan meer en meer hand in hand.”

Leningen voor gezonde investeringen

Maar niet elk bedrijf heeft het geld op de plank liggen om die investeringen te kunnen doen. Geerten Eijkelenboom: “Natuurlijk kunnen bedrijven ook terecht bij banken voor financiering. Onze meerwaarde is dat wij in overleg met de ondernemer kijken of er nog meer rendement te halen is op het gebied van energiebesparing en via een lening die investering naar voren te halen. Daardoor versnellen we de energiebesparing, door net dat extra’s mogelijk te maken voor een bedrijf.” Dat neemt niet weg dat er, indien mogelijk, net als bij banken wel garanties gevraagd worden voordat de lening verstrekt wordt. “De casus moet financieel goed in elkaar zitten wat betreft begroting, terugverdientijd en rendement. Het moet een gezonde investering zijn, in duurzaamheid maar uiteraard ook voor het bedrijf zelf.” Daarbij adviseert het Fonds soms om extra of in andere maatregelen te investeren, voor een beter rendement. “Maar wij zijn geen energieadviseurs, daar zijn andere instanties voor. Bovendien is het aan de ondernemer zelf om te bepalen wat voor zijn of haar bedrijf de beste keuze is.”

Het energiefonds verstrekt leningen van 50 procent van de investeringskosten, tot een maximum van 1 miljoen euro. De looptijd, rente en de gevraagde zekerheden worden in overleg met het fondsmanagement vastgesteld. Voor kleinere investeringen, tussen 5.000 en 50.000 euro, zijn er leningen mogelijk voor 75 procent van de investering.

Zie voor alle informatie en contactgegevens www.fondsnieuwedoen.nl

Bron tekst: GROC
Foto: Pepijn van de Broeke (iov Fonds Nieuwe Doen)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Actueel

Contact