Zuidelijke Ringweg in zomer zes weken dicht vanaf Euvelgunne tot Europaweg

Zuidelijke Ringweg in zomer zes weken dicht vanaf Euvelgunne tot Europaweg

19-06-2021

Deze zomer gaat de aannemer het oostelijke deel van de zuidelijke ringweg verbreden. “We zijn in dit deelgebied al een aantal jaren bezig, maar misschien valt dat voor de meeste automobilisten niet zo op”, zegt Bert Kramer van aannemer Combinatie Herepoort. “We hebben hier tot nu toe vooral buiten het verkeer om gewerkt. Komende zomer moeten we hier grote stappen gaan zetten. De rijbaan richting het Julianaplein krijgt er in de toekomst een rijstrook bij, zodat er drie rijstroken liggen, nog even los van de in- en uitvoegstroken voor de op- en afritten. De rijbaan richting Hoogezand blijft bestaan uit twee rijstroken. De wegafsluiting in de zomer geeft ons bovendien de ruimte om een nieuwe op- en afrit te maken bij de Stettinweg op bedrijventerrein Driebond. Deze nieuwe op- en afrit is na de stremming gebruiksklaar voor het verkeer.”

Tijdens de stremming moet er hard worden doorgewerkt, benadrukt Kramer. “We hebben natuurlijk maar beperkt de tijd. Na zes weken móét het klaar zijn. Het is altijd spannend of de werkzaamheden tijdig afgerond worden. Tegenslagen zijn altijd mogelijk, bijvoorbeeld langdurig slecht weer of juist extreme hitte. In de planning bouwen we voldoende buffer in om echte uitloop van de wegafsluiting te voorkomen.”

Voorbereiding

Voor de zomer voert aannemer Combinatie Herepoort op dit deel van de ringweg nog voorbereidende werkzaamheden uit. Voor de verbreding van de ringweg en voor de nieuwe op- en afrit is al zand aangebracht. De ondergrond moet eerst nog verder inklinken. Nu (eind april) wordt het zuidelijke deel van het viaduct over de Europaweg gesloopt. Ook worden langs de ringweg funderingen gebouwd voor de verbreding, bijvoorbeeld bij de Gotenburgweg. In mei/juni bouwt Combinatie Herepoort een deel van het nieuwe viaduct over de Europaweg, en de nieuwe afrit om de voormalige skivijver heen. Ook wordt de Herningweg aangepast (die de Europaweg en de Bornholmstraat met elkaar verbindt).

En in de zomer van 2022? “Het is de planning dat we dan op ditzelfde deel van de ringweg aan beide rijrichtingen gaan werken. Dan vervangen we onder andere de bewegende delen van de ‘hoge’ Euvelgunnerbrug”, besluit Kramer.           

Dit artikel staat ook in de Groningen Bereikbaar-krant. Lees de hele krant hier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Actueel

Contact