Kick-off Werkplaats Digitaal Vakmanschap

Kick-off Werkplaats Digitaal Vakmanschap

30-01-2019

Op dinsdag 29 januari vond in Het Kasteel in Groningen de kick-off plaats van de Werkplaats voor Digitaal VakanschapDit gezamenlijke project van Noorderpoort, de gemeente en provincie Groningen en het bedrijfsleven (Samenwerking Noord en de Noordelijke Online Ondernemers (NOO)) zet in op het vernieuwen van het middelbaar beroepsonderwijs zodat dit beter aansluit bij de vragen vanuit het ICT-werkveld.

Drijver achter groei

Technologische en digitale ontwikkelingen gaan snel en werken diep in op de ICT-sector en indirect op alle andere sectoren. ICT is een van de drijvers achter de verwachte groei in werkgelegenheid in de regio. Veel bedrijven hebben moeite om de openstaande vacatures in te vullen.

Daarnaast is er een kwalitatief vraagstuk. Ook van ICT werknemers worden steeds meer communicatieve vaardigheden en andere zachte vaardigheden verwacht. Bovendien werken veel ICT-studenten in andere sectoren.

De werkplaats voor digitaal vakmanschap zet in op het vernieuwen van de opleidingen zodat deze beter aansluiten bij de vragen van het werkveld. Om dit te bereiken is een flexibele vorm nodig waarin continu met nieuwe technologieën en ontwikkelingen gewerkt kan worden.

Aansluiten bij vragen van het werkveld

In het project wordt met 3 Labs aan deze uitdagingen gewerkt:

  • Kennis Lab. De activiteiten van het Kennis Lab richten zich op het opzetten van het proces waarin het onderzoek constant zorgt voor verbetering van het onderwijs. Doel is een onderzoeksproces in te richten waarin nieuwste technologieën worden opgehaald, bekeken wordt hoe deze toegepast worden en bij wie. Het Kennis Lab kent 2dimensies: onderzoek en onderwijs.
  • Learning Lab. Het Learning Lab is gericht op gepersonaliseerd leren. Het ontwikkelde onderwijs in het Kennis Lab wordt op een aantrekkelijke manier aangeboden aan studenten. Het doel van het Learning Lab is deze kennis ook te verspreiden bij de studenten en docenten die in andere sectoren actief zijn dan ICT. ICT en digitalisering speelt in veel sectoren een grote rol. Het is van groot belang om voor hen digitale kennis te vergroten om goede aansluiting te houden bij het bedrijfsleven.
  • Business Lab: In het Business Lab staat ondernemerschap centraal. Deze plek geeft de kans mbo'ers kennis te laten maken met en eerste ervaringen op te doen met ondernemerschap. Ondernemerschap wordt hier beleefd, uitgevonden en ervaren. Dit gebeurt op fysieke plekken (1 centrale plek, Het Kasteel in het centrum van Groningen, met enkele satellieten in de provincie Groningen) én een online plek voor de 4 doelgroepen: de nieuwkomers in ICT (studenten), de startende, digitale, mbo-ondernemers (nét afgestudeerden), gevestigde bedrijven (opdrachtgevers) en docenten.

Bron: gic.nl
Copyright afbeelding: hetkasteel.com

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Actueel

Contact