Je wifinetwerk: gemakkelijk én gevaarlijk

Je wifinetwerk: gemakkelijk én gevaarlijk

16-10-2019

Het is oh zo handig dat wifinetwerk. Je bent ‘draadloos’ verbonden met de rest van de wereld. Maar de rest van de wereld ook met jou! Criminelen maken daar graag gebruik van. Lees in deze update van de BBOG hoe je ervoor zorgt dat jouw wifinetwerk je organisatie niet in gevaar brengt.

Is jouw wifinetwerk veilig?

Tijdens de collectieve surveillancerondes van BBOG zien we in de nabijheid van kantoren en bedrijfsgebouwen op het scherm van onze mobiel de aanwezigheid van wifinetwerken. En als het al geen ‘normaal’ netwerk is, dan is het wel een draadloze printer die op het schermpje verschijnt. Het zijn er nogal wat. Gemakkelijk voor de gebruikers. ‘Overal’ beschikbaar en geen gedoe met kabels. Eenmaal ingelogd, blijft het wachtwoord langere tijd hetzelfde. Als service wordt vaak een inlogmogelijkheid voor gasten aangeboden. Maar hoe gemakkelijker het wordt gemaakt, hoe gemakkelijker ook toegang aan niet welkome ‘gasten’ wordt geboden. Dan is het netwerk niet alleen open maar in wezen zo lek als een mandje. Een beetje handige hacker zou dan zo maar eens het netwerk binnen kunnen komen. Dat is geen aantrekkelijk vooruitzicht.

Je ICT-leverancier kan je vertellen hoe het met de veiligheid van jouw netwerk is gesteld en welke maatregelen je kunt nemen om van je gastvrije bedrijfspand een versterkt fort te maken.

Wees ook alert op mobiele apparatuur

Mobieltjes, tablets en laptops zenden ook een wifisignaal uit. En alweer geldt dat je het daarmee het inbrekersgilde gemakkelijk kunt maken. Het signaal van je mobiele apparaat wijst de inbreker de weg naar de plek waar hij zijn slag moet slaan. Laat dus bij voorkeur geen mobiele apparatuur in je auto liggen en als het niet anders kan: zet het apparaat en de wifi uit.

Over de BBOG

Binnen BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen) werken gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen onder het motto Schoon, Heel en Veilig samen aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief