Inspiratie en nieuwe ideeën bij startontbijt Koploperproject

Inspiratie en nieuwe ideeën bij startontbijt Koploperproject

29-01-2020

Toekomstbestendig ondernemen, dat is waar het Koploperproject naartoe werkt. Uiteraard speelt duurzaamheid daarin een grote rol, maar dan wel een waar ook winst bij komt kijken. Op dinsdagochtend 28 januari vond de kick-off plaats op het energieneutrale kantoor van Harrier Accountancy met een biologisch en lokaal ontbijt. Gastheer Harry Marissen (voorzitter Bedrijvenvereniging ZO en vennoot bij Harrier Accountancy) trapte af: “Ik ben al veel met duurzaamheid bezig, maar ik hoop dat ik met het Koploperproject tot inzichten kom die ik nu nog niet heb”. 

Deelnemende bedrijven

Acht bedrijven hebben zich aangemeld voor dit Koploperproject: Effektief Groep, Bauhaus, Harrier, Roossien, KWINT groep, Waterbedrijf Groningen, Donker Groen en Leerbouwen. Ondanks hun uiteenlopende achtergronden hebben ze één gemeenschappelijke vraag: hoe kunnen we (winstgevend) duurzamer ondernemen? Yvonne Veenma (personeelszaken KWINTgroep) is persoonlijk al flink bezig met duurzaamheid en wil hier op de werkvloer ook graag mee aan de slag: “Zelf denk ik dan vooral aan energiebesparende maatregelen voor ons oude kantoorpand, maar ik had helemaal niet aan het verduurzamen van het productieproces gedacht. Verduurzamen is op alle aspecten van een bedrijf toepasbaar.”

Het Koploperproject

Na een nulmeting, een inventarisatie van wat er al wordt gedaan en -door veel bij elkaar afkijken- wat er allemaal mogelijk is, stellen de deelnemende bedrijven een concreet actieplan op. Dit is een proces die ongeveer een jaar in beslag neemt. Een jaar die wordt afgesloten met een wedstrijd in communicatie. Want als je dan verduurzaamt, wil je dat ook wel aan de buitenwereld laten weten, maar hoe doe je dat? Met dit project hoopt Bedrijvenvereniging Zuidoost dat meer bedrijven geïnspireerd raken om te verduurzamen. 

Meer dan 400 projecten

Het Koploperproject bestaat inmiddels al 10 jaar en heeft meer dan 400 succesvolle Koploperprojecten door het hele land gerealiseerd. Oprichter Jaap de Vries begon in Friesland en besloot na zo’n 50 projecten ook in Groningen aan de slag te gaan. Hierna volgden ook de andere provincies. 

Je kunt nog deelnemen

Er kunnen nog twee bedrijven meedoen met dit Koploperproject. Om je direct aan te melden of voor meer informatie kun je contact opnemen met Ada Kruiter (coördinator Koplopersteam Groningen), per mail: adakruiter@circulairactief.nl of telefonisch 06-37236337, of met Irma Noorbergen van ZO (irma@bedrijvenvereniging-zo.nl).

Bron artikel: Groningen werkt Slim
Foto: Groep Koploperontbijt 28 januari 2020. Copyright: Harrier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief