Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

Informatie over het coronavirus voor werkgevers en ondernemers

17-03-2020

Het coronavirus levert voor werkgevers en ondernemers veel onzekerheden en vragen op. Ook wil je weten wat de gevolgen van de maatregelen van de overheid zijn voor je bedrijf of organisatie. Bekijk hier hoe je aan up to date antwoorden komt.

Ondernemersvragen over coronavirus

De Rijksoverheid heeft online een uitgebreide vraag en antwoordlijst opgesteld omtrent het coronavirus special voor werkgevers en ondernemers. Deze vind je hier. Wil je antwoord op je ondernemersvragen over het coronavirus? Kijk dan ook bij het KVK-coronaloket: www.kvk.nl/coronaloket. Staat je vraag er niet tussen, bel dan naar het Kamer van Koophandel Adviesteam: 0800-2117 (op werkdagen tussen 8.30 en 17.00 uur). We lichten hier een paar belangrijke noodmaatregelen voor ondernemers uit.

Werktijdverkorting

Werktijdverkorting is bedoeld voor bedrijven die tijdelijk geen werk meer hebben voor (een deel van) het personeel, door omstandigheden die buiten het normale ondernemersrisico vallen. Het coronavirus valt daar ook onder. Voor algemene vragen over de regeling kun je terecht bij de Kamer van Koophandel via 0800-2117 of op kvk.nl/coronaloket. Voor informatie over de status van je aanvraag kun je contact opnemen met de behandelaar van je aanvraag (zie bevestigingsmail na je aanvraag). 

Verruiming borgstelling MKB-kredieten (BMKB)

Het ministerie van EZK staat via de BMKB borg voor de kredieten aan ondernemers, zodat zij makkelijker geld kunnen lenen. Ondernemers kunnen hiervoor terecht bij kredietverstrekkers, zoals banken. In de reguliere regeling betreft het borgstellingskrediet 50% van het krediet dat de financier (vaak een bank) verstrekt. De borg van de overheid bedraagt 90% van dit borgstellingskrediet. 

Met deze verruimingsmaatregel wordt de omvang van het borgstellingskrediet in de BMKB verhoogd van 50% naar 75%. Daardoor kunnen banken makkelijker en sneller krediet verruimen en hebben bedrijven de mogelijkheid om eerder en meer geld te lenen. Bovendien zal de regeling ten opzichte vande eerdere aankondiging (donderdag 12 maart 2020) nog verder worden verruimd en ook toepasbaar zijn op overbruggingskredieten en rekening courant kredieten met een looptijd tot 2 jaar.

Maatregelen horecaondernemers

Heb je een bedrijf in de horecabranche? Dan gelden onderstaande maatregelen:

  • Ondernemers kunnen werktijdverkorting aanvragen (regeling ministerie van SZW) en uitstel van betaling/verlaging voorlopige aanslag van belastingen aanvragen bij de Belastingdienst. 
  • ZZP’ers kunnen een beroep doen op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen
  • De verruiming van de BMKB is aangekondigd om liquiditeitsproblemen op te vangen. De BMKB kan benut worden door bedrijven voor overbruggingskrediet of verhoging van hun rekening courant-krediet, oftewel het bedrag dat zij ‘rood mogen staan’. De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen.
  • Informatie kan ingewonnen worden via het adviesteam van de Kamer van Koophandel, 0800 - 2117.

Meer informatie

Houd voor up to date informatie bovengenoemde KvK pagina en deze pagina van de Rijksoverheid in de gaten. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Actueel

Contact