Helperzoomtunnel 3 april open, spoorwegovergang Esperantokruising 4 april dicht

Helperzoomtunnel 3 april open, spoorwegovergang Esperantokruising 4 april dicht

20-03-2020

De Helperzoomtunnel gaat op vrijdag 3 april open. Maar dat betekent wel dat de spoorwegovergang ter hoogte van de Esperantokruising in Groningen zaterdag 4 april 01.00 uur definitief wordt afgesloten.

Opheffing Esperantokruising

De Esperantokruising wordt opgeheven in verband met de komst van een extra spoor tussen stations Groningen en Groningen Europapark. Hierdoor kunnen er straks meer treinen rijden. De huidige kruising is complex en onoverzichtelijk, door meerdere toe- en afleidende rijbanen. Met de nieuwe situatie van meer sporen en meer treinen is het voor de veiligheid noodzakelijk de overweg op te heffen.

Nieuwe routes auto's en fietsers

Fietsers kunnen vanaf 3 april het spoor veilig kruisen bij de fietstunnel bij station Groningen Europapark, de nieuwe Helperzoomtunnel of het Herewegviaduct. Auto's hebben behalve de Helperzoomtunnel ook de Hereweg en de zuidelijke ringweg als alternatieve routes.

Gevolgen voor de bus
Vanwege de opening van de Helperzoomtunnel en de sluiting van de Esperantokruising rijdt lijn 8 vanaf 4 april een andere route. De haltes Kempkensberg, Haydnlaan, Wagnersingel en Groenestein komen te vervallen. Nieuw in de route zijn de haltes Verlengde Lodewijkstraat, Station Europapark en Sportcentrum Europapark.

Fietstunnel Esperantokruising
In de toekomst komt er ter hoogte van de Esperantokruising een fietstunnel onder het spoor. De opening daarvan is naar verwachting in 2025.

Bron artikel en foto: aanpakringzuid.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief