BBOG waarschuwt: Online vergaderen? Pas op voor inbrekers!

BBOG waarschuwt: Online vergaderen? Pas op voor inbrekers!

10-04-2020

'Tjee: wat is dat vergaderen via Zoom, of met vergelijkbare diensten, toch gemakkelijk!' Deze verzuchting slaken dagelijks vermoedelijk honderden in Groningen, die nog nooit eerder digitaal hebben vergaderd. Maar hoe mooi dat ook is: ook met online vergaderen moet je even goed opletten dat er geen ongenode gasten inbreken in je vergadering om wat wachtwoorden van je mee te nemen, aldus de BBOG (Bedrijfsbeveiliging Omgeving Groningen).

Niet in de gaten

Maar nu heel veel vergaderingen niet meer fysiek en juist online plaats vinden, hebben we vaak niet in de gaten dat er wordt ‘ingebroken’ en meestal niet met goede bedoelingen. Eigenlijk is het gewoon een vorm van hacken zoals eerder al Henk Bol van Bol ICT uit Groningen het formuleerde. Daarbij wordt dan van de online vergadering gebruik gemaakt om wachtwoorden en andere belangrijke informatie van de deelnemers aan de vergadering te ontfutselen.

De Groningse organisatie BBOG komt dan ook met een waarschuwing voor digitale inbrekers. Meestal zet BBOG zich in voor beveiliging van bedrijfspanden, maar beveiliging van computers vindt ze ook waardevol. Binnen de BBOG werken gemeente, politie, veiligheidsregio en bedrijvenverenigingen onder het motto ‘Schoon, Heel en Veilig’ samen aan criminaliteitspreventie, beveiliging en veiligheidszorg op de bedrijvenlocaties in Groningen.

Veiligheidsrisico's

Een rondje Internet leert, aldus BBOG, dat er aan diverse tools voor videovergaderen nogal wat veiligheidsrisico’s kleven. Het is zelfs zo dat de Amerikaanse overheid het gebruik van bepaalde tools voor scholen e.d. heeft verboden.

Daarom is het raadzaam zeker voor belangrijke (zakelijke) videovergaderingen van te voren na te gaan of- en in hoeverre ze veilig zijn. Verschillende leveranciers bieden die veiligheid wel al dan niet in combinatie met een pakket voor zakelijk gebruik.

Video-etiquette

En als we het dan toch over video vergaderen hebben, lijkt het een goed idee om u wat mee te geven over ‘video-etiquette’. Hieronder een aantal tips, zo laat BBOG ons weten:

  1. Maak duidelijke afspraken over begin- en eindtijd. Kom in dit geval zeker op tijd de ‘vergaderzaal’ binnen
  2. Check de internetverbinding: doet ie het of doet ie het niet!
  3. Je bent zichtbaar, het verdient aanbeveling je kleding af te stemmen op de aard van de vergadering
  4. Gebruik dus een goede en veilige tool
  5. Videovergaderen vraagt een strakke leiding en vergaderdiscipline van alle deelnemers. Heb geduld, luister en val anderen niet direct in de rede.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief