IN GESPREK MET:
Martin Eizinga
,,Hulp van burgers en ondernemers nodig om criminele activiteiten op te sporen’’
,,Hulp van burgers en ondernemers nodig om criminele activiteiten op te sporen’’
Wat gebeurt er achter de gesloten deuren op de bedrijventerreinen in Groningen? Niemand die het precies weet. Maar dát er zaken spelen die het daglicht niet kunnen verdragen is zeker, weet Martin Eizinga (52) die sinds anderhalf jaar wijkagent is op Driebond, Eemspoort, Euvelgunne, Eemskanaal, Winschoterdiep, Oude Rode Haan, Westpoort en Vierverlaten. Hij hoopt op jullie hulp.
Door Anita Pepping
,,Schrijf eens een kenteken op als je geen goed gevoel hebt over een auto die je op bijzondere tijdstippen ziet staan. Of ruik je plots een hennep-lucht in de buurt van je bedrijfspand? Meld dat, want dan kunnen wij het als politie uitzoeken. Ook weinig informatie kan grote betekenis hebben.”
De boodschap van politieman Martin Eizinga is helder: de burgers en de ondernemers op de bedrijventerreinen zijn de ogen en oren van de politie. Zo kunnen hij en zijn collega’s, samen met de gemeente en andere netwerkpartners, de Groningse ondermijningspraktijken de kop indrukken. En dat valt niet mee, zegt hij eerlijk. ,,We raken de grip een beetje kwijt. Iedereen kan zomaar een bedrijfje inschrijven bij de Kamer van Koophandel en een garagebox of een loods op een bedrijventerrein huren. Daar is geen enkele controle op en dus weten we vaak niet wat zich achter de deuren afspeelt.”
Deze woensdagochtend in januari, rijdend over de bedrijventerreinen Euvelgunne, Driebond en Winschoterdiep, licht de wijkagent graag toe waar hij zoal mee bezig is. ,,Drugs worden steeds normaler in de maatschappij en jonge mensen hebben geen idee dat ze met hun gebruik een hele keten in stand houden. Als ik hier ergens een jong iemand in een huurauto zie zitten, knoop ik een praatje aan. Dan hoor ik bijvoorbeeld dat hij geen werk heeft en vraag ik hem hoeveel geld deze auto wel niet kost. Tussen de regels door krijg ik veel informatie en dat kan voor mij reden zijn om zo iemand na te trekken. Het kan dan zomaar een grote drugsdealer zijn.”
Zijn advies aan verhuurders: check het identiteitsbewijs nauwkeurig, stel een helder contract op en blijf oplettend. Eizinga begrijpt dat verhuurders soms bang zijn om verdachte activiteiten te melden, uit angst dat hun bedrijfspand voor een half jaar op slot gaat. Die ondernemers wil hij geruststellen. ,,Ik maak in zo’n geval zelf de bestuurlijke rapportage op basis waarvan de burgemeester kan besluiten om het betreffende pand voor een half jaar te sluiten. Maar die beslissing valt pas nadat mijn professionele mening is gevraagd. Als ik weet dat de verhuurder deugt en zijn best heeft gedaan om criminele activiteiten te voorkomen, gaat dat pand niet zomaar op slot. Daar maak ik mij hard voor. Dus daarom vraag ik: alsjeblieft meld alles wat je ziet via mijn mail: martin.eizinga@politie.nl of via telefoonnummer 0900-8444.”
Tijdens onze tocht over het bedrijventerrein wijst Eizinga op een pand waar al drie keer een hennepkwekerij is opgerold. En om de hoek bleek – na een tip van de buren – een nachtwinkel te zitten waar ook drugs werden verkocht. ,,Als wij getipt worden over een hennepgeur, trekken we gegevens na, laten we Enexis een meting uitvoeren of vragen beelden op van beveiligingscamera’s van bedrijven in de buurt.” Op de bedrijventerreinen kan alleen gebruik worden gemaakt van eigen beelden van bedrijven. Mochten daarop verdachte situaties te zien zijn, hoort de politie dat graag.
Als we bijna aan het einde van de ‘rondleiding’ zijn, zien we achter IKEA vier jongens in een grijze Seat expres slippen op de licht bevroren weg. Eizinga volgt de jongens in zijn burgerauto om ze een waarschuwing te geven, want ook de verkeersveiligheid op de bedrijventerreinen is van groot belang. Er volgt een nieuwe, bewuste slippartij. Deze keer spinnen ze flink in de bocht en komt de auto tot stilstand met zijn neus bijna tegen onze auto aan. Nadat Eizinga de gegevens van de chauffeur heeft genoteerd, een foto van het kenteken en de auto heeft gemaakt en weer instapt, zegt hij: ,,Duur geintje voor deze jongens. De officier van justitie bepaalt in dit geval de straf en dat begint meestal bij 250 euro.”
Martin Eizinga werkt sinds 2010 bij de politie, waar hij veel te maken heeft gehad met ondermijning en drugs. Hij is blij dat anderhalf jaar geleden is gekozen voor de nieuwe functie Wijkagent Bedrijventerreinen. Een volle portefeuille voor één persoon, omdat er ook vier asielzoekerscentra onder vallen. Maar wat graag zou hij meer mankracht hebben om als politie zichtbaarder te kunnen zijn in dit gebied, maar dat zit er voorlopig niet in. Daarom heeft hij des te meer hulp nodig van de burgers en ondernemers op de bedrijventerreinen. Want, zegt de expert: ,,Als je goed oplet en rondkijkt, zie je van alles.”