Hoe Bozu niet één, maar twee keer een gat in de markt vond
Hun hard iced tea werd een groot succes
Hoe Bozu niet één, maar twee keer een gat in de markt vond
Vijf jaar geleden introduceerden Gianluca De Leo en Brend Koolhof als eerste hard seltzers in Nederland. Een gat in de markt, zo bleek. Maar de coronacrisis en daarmee toenemende concurrentie van grote bedrijven, dwongen de mannen terug naar de tekentafel. De oplossing? ‘Gewoon’ weer een gat in de markt vinden. Hun hard iced tea werd een groot succes. “Dit was een spoedcursus ondernemerschap.”
Hoe word je een succesvol ondernemer? Daar kan je jarenlang voor in de studiebanken zitten of ervaring op doen bij verschillende bedrijven. Maar vrienden De Leo en Koolhof gooiden het over een andere boeg. Na twee jaar werken voor een baas vonden ze het tijd om voor zichzelf te beginnen. “We komen beiden uit ondernemersgezinnen. Ondernemen lonkt dan”, vertelt De Leo.
Hard wat?
“Vrienden van mij begonnen in Canada een bedrijf in hard seltzers: alcoholische drankjes gebaseerd op bruiswater met een smaakje. Laag in calorieën én in suikers. In Amerika snoepte dit drankje 12% van de biermarkt af”, aldus De Leo. Geïnspireerd door deze ontwikkelingen besloot het tweetal hard seltzers in Nederland te introduceren. Het bleek een gat in de markt. Jumbo was enthousiast en bood het drankje aan in de schappen. Diverse media schreven over de veelbelovende startup.
Uitgaansleven op zijn gat
En toen kwam de pandemie. “Het uitgaansleven lag ineens op zijn gat. Het was natuurlijk mooi dat onze hard seltzers bij de Jumbo lagen. Maar dat was tegelijk het enige wat we konden doen”, blikken beide heren terug. Grote bierbrouwers en frisdrankaanbieders zagen ook brood in de Amerikaanse hype. Daar kon het startende bedrijf moeilijk tegenaan concurreren.
Hard iced tea
“We móesten innoveren. Terug naar de tekentafel”, aldus Koolhof. Het duo onderzocht de verkoopcijfers van verschillende dranken. Wat bleek? De verkoop van frisdrank daalde, behalve ijsthee. De meeste populaire mixdrankjes zijn gebaseerd op een bekende frisdank. Denk aan gin-tonic of whisky-cola. Maar van ijsthee ontbrak zo’n variant.
Alcohol 2.0
Het tweede gat in de markt was gevonden. De Bozu hard iced tea werd een hit. “Klanten waar we vroeger niet binnenkwamen openden de deuren”, vertelt Koolhof. Denk aan de Albert Heijn en Sligro. En deze keer zat de tijd mee. Het uitgaansleven was weer in volle bloei en mensen zochten naar een alternatief voor bier. “Een biertje staat gelijk aan twee boterhammen met kaas. Wij bieden een alternatief, een soort alcohol 2.0, zonder suiker en koolhydraten.”
De beste leerschool
De Leo: “Een betere leerschool konden we niet hebben. Van corona, tot productieproblemen; we kwamen van alles tegen. Maar we hielden ons staande. In vergelijking met merken als Heineken of Coca-Cola is Bozu natuurlijk relatief klein, maar qua verkoop zeker niet. Onze drankjes zijn populair onder studenten en we bereiken een steeds bredere doelgroep. We zijn nog lang niet klaar in Nederland. Maar wie weet, kijken we over een of twee jaar of we in een ander land kunnen gaan verkopen.”
Het derde gat in de markt?
Maar eerst is er een nieuw drankje in de maak, waar de twee ondernemers nog weinig over loslaten. Behalve dat hun manier van werken hetzelfde is. “We maken nog steeds data gedreven keuzes. Kijken naar de ontwikkelingen in Amerika en Engeland en vertalen dit naar de Nederlandse markt. Hier geven we vervolgens onze eigen Bozu twist aan”, glimlacht De Leo geheimzinnig.