IN GESPREK MET:
Hemmo de groot

,,Ik begrijp de wereld van de ondernemers én van de gemeente’’

,,Ik begrijp de wereld van de ondernemers én van de gemeente’’

Als bedrijfsadviseur bij de gemeente Groningen is Hemmo de Groot hét aanspreekpunt voor ZO. Hij ziet zichzelf als de brug tussen de ondernemers op ZO en de gemeente. ,,Ik snap hoe het aan beide kanten werkt.”

Hoe komt het dat een gemeenteambtenaar de ondernemers zo goed begrijpt?
,,Ik was jarenlang eigenaar van het Winschoter Koekhuis. Deze koek- en banketbakkerij heb ik destijds van mijn ouders overgenomen. Na twintig jaar ben ik overgestapt naar een adviesbureau voor ondernemers. Ik zit nu alweer veertien jaar bij de gemeente Groningen waar ik bedrijven in van alles en nog wat adviseer. Dus je kan zeggen dat ik beide werelden begrijp.’’

Wat is de connectie tussen een gemeentelijk bedrijfsadviseur en ZO?
,,Binnen de afdeling Economische Zaken hebben we de gemeente opgedeeld. Ik ben de adviseur voor ZO en voor Ten Boer. Ik probeer zoveel mogelijk op vergaderingen te komen en bij de bijeenkomsten te zijn. Ik ben het aanspreekpunt namens de gemeente en luister wat er speelt. Dan kan gaan om verhuis- of bouwplannen van een bedrijf of om partijen aan tafel te zetten als er bepaalde gemeentelijke plannen in de maak zijn. Door mijn achtergrond als ondernemer snap ik goed hoe het werkt. Ik weet dat je het nooit iedereen naar de zin kan maken, maar ik weet dat ‘nee’ ook een antwoord is. En dat is altijd beter dan iets laten hangen.”

Wat is ZO voor gebied in jouw ogen?
,,Heel divers met maakindustrie, autobedrijven, dienstverlening en recyclingbedrijven. Trouwens, ik heb het nog altijd over de vroegere naam van ZO: VBZO. Ook hier bij de gemeente snappen ze mij als ik die term gebruik. ZO is een leuke club die veel doet op allerlei thema’s. De grootste uitdaging is energie, maar dat is overal het geval. ZO is een club die dan gezamenlijk kijkt wat daarvoor moet gebeuren.”

Maar ondernemers zijn vast niet altijd blij met de gemeente
,,Dat klopt. Soms vind ik het best lastig om de gemeente, mijn werkgever, te verdedigen. Neem die reclamebelasting. Gelukkig snappen de ondernemers wel dat ik daar vanuit mijn functie niks aan kan veranderen.”

Nog ideeën of suggesties voor ZO?
,,De gemeente praat met de vereniging, want het is lastig om voor alle individuele bedrijven gesprekspartner te zijn. Het zou mooi zijn als alle bedrijven op ZO lid zouden zijn, maar helaas is dat nog lang niet zo. Als lid van ZO zit je altijd aan tafel en is het voor mij of straks voor mijn opvolger gemakkelijker om een ondernemer door te verwijzen naar de juiste persoon binnen de gemeente. Bij nieuwe ontwikkelingen word je als ZO-lid meteen serieus genomen en blijf je goed op de hoogte. Ik vind dat ZO het hartstikke goed doet, ook qua verjonging. Met Jong ZO boren ze die jonge ondernemers goed aan.”

Je bent nu 65, dus nog anderhalf jaar?
,,Ja het gaat ineens hard. Wel gek, maar ook goed. Ik ben sinds een aantal maanden opa en wil daar meer tijd voor vrijmaken. Natuurlijk ga ik hier bij de gemeente iemand inwerken die gebruik kan maken van mijn opgebouwde netwerk. Ik heb een hartstikke leuke baan. Sommige gemeentelijke processen duren erg lang en soms is dat frustrerend. Maar je kan ook best veel betekenen en dat is mooi. Ik begrijp de wereld van de gemeente én van de ondernemers.”