Dubbel feest bij zwartwoud
“Grootste klus ooit tijdens jubileumjaar”
“Dubbel feest bij Zwartwoud”
Het is een bijzonder jaar voor Zwartwoud: het interieurbedrijf bestaat in oktober honderd jaar en mag dit jaar beginnen aan een spectaculaire klus: de herinrichting van het iconische Gasuniegebouw. “Het is onze grootste opdracht ooit.”
Plantenbakken van gerecycled plastic, biolaminaat van gras en telefooncellen gemaakt van oude kozijnen. Zwartwoud ontwerpt en bouwt duurzame interieurs. Allerlei grote bedrijven namen Zwartwoud al in de arm: ING, ABN Amro, het ministerie van Buitenlandse zaken, Rijkswaterstaat, PostNL en nu komt daar dus ook de opdracht der opdrachten bij: de herinrichting van de Gasunie.
In oktober bestaat Zwartwoud honderd jaar. Het bedrijf werd in 1924 opgericht door de heren Zwartenkot en Van der Woude. Zij ontwikkelden destijds ovens van plaatstaal, in plaats van steenovens. Zo kon je meerdere broden tegelijk bakken. Een revolutionaire uitvinding, want hiermee werd het bakproces veel efficiënter. En het bleef niet alleen bij ovens, Zwartwoud mocht al gauw hele bakkerijen voorzien van toonbanken en meubels.
Kogelwerende balies
“Wij spelen steeds in op ontwikkelingen in de maatschappij”, vertelt Karst Wouda, die ooit zelf als stagiair bij Zwartwoud begon en opklom tot directeur. “In de jaren tachtig was veiligheid een thema, en daar speelden wij op in door kogelwerende balies te ontwikkelen voor tankstations van Esso en Shell, maar ook voor ambassades voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.”
Bureautafel van gras
En nu is die maatschappelijke tendens waar Zwartwoud op inhaakt: circulariteit en duurzaamheid. Dat begon grofweg vijftien jaar geleden, tijdens een opdracht voor ABN Amro. “We bedachten toen samen de grastafel: een tafel gemaakt van gras. Grassen kun je samenpersen tot mooi bouwmateriaal. De grastafel werd bovendien gemaakt van gras dat in de buurt groeide.”
Gasunie
En nu heeft Zwartwoud de aanbesteding van de Gasunie gewonnen om het hele gebouw te mogen herinrichten en te renoveren. “Het is de grootste opdracht in onze bedrijfshistorie. We gaan het gebouw helemaal, van boven tot beneden, strippen en circulair inrichten”, vertelt Wouda. Hij schat dat het hele project zo’n 2,5 jaar duurt. “We werken in fases, per verdieping, zodat de medewerkers kunnen doorwerken en we de overlast minimaal houden.”
Materialen hergebruiken
Voor de klus werkt Zwartwoud samen met vector-i, een architectenbureau dat zich net als Zwartwoud richt op circulariteit en duurzaamheid. Het iconische gebouw van de Gasunie kent momenteel nog lange gangen met gesloten kantoren. “Dat worden open, transparante werkplekken”, zegt Wouda. “We maken een overzicht van de materialen die er al zijn en kijken hoe we die kunnen hergebruiken.” Naast de kantoorruimtes worden ook de dertig jaar oude keukenblokken vervangen en de 30.000 vierkante meter vloerbedekking.
Voor Zwartwoud is niet alleen circulariteit een belangrijk thema, maar ook ‘social return’. “We gaan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt ook de kans geven om werkzaamheden te verrichten binnen het Gasunie-project.”
(Bron: Groninger Ondernemers Courant)