De switch van uno sissingh
Van onderwijs naar het bedrijfsleven
De switch van Uno Sissingh
Uno Sissingh maakte in zijn carrière niet een, maar twee keer een grote switch. Na een ingrijpende gebeurtenis verhuisde hij met zijn gezin van Rotterdam naar Groningen, waar hij aan de slag ging als docent op de Hanzehogeschool. Ruim vier jaar geleden volgde opnieuw een overstap: Sissingh verruilde het onderwijs voor het bedrijfsleven. Hij is nu algemeen directeur van ‘pompenprofessional’ Verder BV. “In de publieke sector duren de processen langer, is het allemaal minder resultaatgericht.”
Verder BV – het vroegere Van Wijk en Boerma – aan de Leningradweg is specialist op het gebied van ‘pompoplossingen’, zoals Sissingh het omschrijft. Wat hij er maar mee wil zeggen: “We verkopen niet alleen pompen, maar zijn er óók voor advies, service, onderhoud en revisie.” Zo ongeveer ‘alle denkbare pompen’ heeft multinational Verder in het assortiment. Van een piepklein doseerpompje, met een inhoud van enkele milliliters, tot joekels van pompen met een inhoud van wel 2.000 kuub. Zo gevarieerd als het assortiment is ook het klantenbestand: van het UMCG tot Marne Mosterd, Van Avebe tot Smurfit Kappa en Cosun Beet. Het bedrijf, met zes fabrieken en zestien verkooppunten wereldwijd, werkt alleen business to business.
Je bent nu algemeen directeur van de Nederlandse verkoop- en logistieke organisatie. Hiervoor was je docent bij de International Business School (IBS) van de Hanzehogeschool. Vanwaar je switch terug naar het bedrijfsleven?
“Na een paar jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, begon het toch wel weer te jeuken. Het is zo’n andere wereld. Bureaucratisch, processen duren naar mijn mening lang en de noodzaak om te veranderen lijkt minder aanwezig dan in het bedrijfsleven. Maar begrijp me niet verkeerd: ik vond het fantastisch om met jongeren te werken en hen uit te dagen en een spiegel voor te houden. En vooral te vertellen over mijn eigen ervaringen. Mijn praktijkervaring als waardevolle aanvulling op de theorie, het boek.”
Over welke ervaringen heb je het dan?
“Ik heb eerder bij verschillende multinationals gewerkt, zoals Procter & Gamble en Roche. Werken bij zulke grote bedrijven is geweldig, een enorm goede leerschool. Alles is strak georganiseerd, de processen verlopen goed. Tegelijkertijd is het ook knetterhard werken. Je blijft hollen. Toen mijn vrouw op een gegeven moment een ernstig ongeval kreeg, hield ik dat niet meer vol, kon ik het niet meer bolwerken. Ik nam ontslag bij Roche, en we besloten om met ons gezin Rotterdam te verruilen voor Groningen, waar ik oorspronkelijk vandaan kom. Een keuze waar ik geen moment spijt van heb gehad: het is hier relaxter, gemoedelijker, rustiger.”
Na een paar jaar onderwijs werk je nu toch weer in het bedrijfsleven. Hoe bevalt dat?
“Ik vind het fantastisch om bijdrage te mogen leveren aan de verdere ontwikkeling en groei van Verder. Ik word onder andere afgerekend op het resultaat, maar ben ook verantwoordelijk voor wat hier gebeurt. Dat maakt dat ik ook de noodzakelijke veranderingen in gang kan brengen, mensen in hun kracht zetten, dat is waar ik blij van word.”
Dus geen onderwijs meer voor jou?
“Zeg nooit nooit! Ik begeleid nog steeds af en toe studenten en ook verschillende Mboopleidingen hebben hier af en toe praktijkles. Heel erg leuk. Die samenwerking met het onderwijs is goed. Het is leuk om af en toe wat terug te doen voor de maatschappij.”